Kroppen är van att vara täckt av kläder. När man ganska plötsligt byter till bara armar och ben kan kroppen ha svårt att hålla sin värme och därmed att avgränsa sig, vilket gör att man kan bli mer mottaglig för förkylningar.
Värmen, framför allt på försommaren, kommer ofta plötsligt och kvällarna är kyliga. Det frestar på vår egen värme och avgränsningsförmåga. Därför ska vi helst vänja oss gradvis. Ett gammalt talesätt lyder: ”Man ska svettas in sommaren och frysa in vintern.” Jämför med växter som stått inne eller i växthus och ska vänjas försiktigt vid utetemperaturen.
När kroppen blir nedkyld så kan den bli mer mottaglig för förkylningar.
Vi kan tänka på att hålla värmen med bra klädsel – gärna så att kroppen till stora delar är täckt när vi inte rör på oss – och genom rörelse som exempelvis promenader. Fina värmande underplagg av mjukt ylle och/eller siden fungerar som en andra hud som bibehåller värmen och ändå andas, vilket är särskilt bra när motståndskraften är svag/mindre t.ex. hos äldre människor, små barn och efter sjukdom. ’
Om man får en förkylning kan man göra inhalation, dricka örtte med mera. Fler tips finns att läsa i vårt tema om förkylning.
Invärtes finns följande medel t.ex. Dr Reckeweg R6, 50 ml, droppar, och för den som har tillgång till Wala-medlet Agropyron comp kulor eller Weledas Infludoron kulor.
På sommaren är det många som råkar ut för urinvägsinfektion. Det kan man se som en ”förkylning” i urinvägarna. Detta kan förebyggas till stor del genom att inte behålla blöta badkläder på och att hålla fötterna varma. Blir man nerkyld i nedre delen av kroppen minskar motståndskraften och oönskade bakterier kan föröka sig lättare. Bad kan även göra att den mikrobiella floran i slemhinnan förändras, vilket kan göra det lättare för oönskade mikroorganismer att få fäste.
Med en lätt blåskatarr räcker det ofta med värme och örtte. För tips på vad man kan göra vid en urinvägsinfektion se här.
Invärtes finns följande medel t.ex. Dr Reckeweg R18, 50 ml, droppar, och för den som har tillgång till Wala-medlet Berberis/Apis comp kulor.
När vi blir varma strömmar kroppsvärmen mot periferin. Det kan då hända att man inte behåller värmen i kroppens kärna. Kalla drycker och glass kan ytterligare kyla ner, vilket kan påverka kroppens värmereglering och immunförsvaret. De innehåller ofta också mycket socker vilket kan påverka tarmflorans sammansättning. Då finns en mottaglighet för sommarkräksjuka eller sommarmagsjuka med diarréer. Om man har en känslig mage kan det vara bra att undvika iskalla drycker och för mycket glass. Det är bra att dricka varmt eller ljummet örtte på t.ex. pepparmynta eller citronmeliss i förebyggande syfte.
Tips på vad man kan göra om man får sommarmagsjuka finns att läsa här.
Råden är liknande dem vid sommarmagsjuka. På sommaren ökar ofta intag av läsk och glass, dvs. barnen får i sig mycket mer socker och kalla ämnen. Det försvagar avgränsningsförmågan inte bara i magen, utan kan hos vissa barn även öka risken för öroninflammationer.
I vårt tema om öroninflammation finns det tips och råd vad man kan göra.
I vårt tema om reseapotek finns det många tips och råd om insektsstick, skador, sår och solbränna. Under våra andra teman kan det finnas ytterligare tips som kan vara hjälpsamma under sommarsäsongen.