Hosta har olika orsaker och vanligast är infektioner som förkylning, luftrörskatarr, covid-19 och lunginflammation, men astma och KOL kan också ge hosta. När något retar i luftvägarna reagerar kroppen och vi hostar, det kan vara på grund av slem eller ämnen utifrån som rök, damm, pollen, doftämnen osv. Hostande gör att vi får bort det som inte ska vara kvar i luftvägarna. När vi har en infektion eller är allergiska kan också slemhinnorna påverkas med svullnad, rodnad och ökad känslighet, vilket kan öka hostan och den kan även utlösas av mindre retningar, exempelvis enbart kall luft.

1177.se anger följande:

Kontakta vården om du har haft hosta i mer än fyra veckor och hostan inte verkar avta. Och kontakta vårdcentral eller jourmottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du har haft hosta och feber i mer än fyra dygn.
  • Det kommer blod när du hostar.
  • Du tror att du har kikhosta och umgås nära barn som är yngre än ett år.
  • Du tror att du har kikhosta och är gravid efter vecka 27.

Hosta vid infektioner kan vara torr eller slemmig och variera med tid på dygnet och med vår position. Vanligt är att hostan ökar när vi lägger oss och den kan öka på morgonen eller kvällen.

Det finns receptfria mediciner att köpa på apotek mot hosta, som är slemlösande och hostdämpande. Men 1177.se skriver så här om dem: ”Receptfria läkemedel mot hosta – Det är inte vetenskapligt bevisat att receptfria hostmediciner har någon tydlig effekt. Men en del tycker att de hjälper.”

Speciellt om nattsömnen störs kan hostdämpande medicin vara en hjälp men bör inte användas hela tiden, utan gör uppehåll, eftersom hostan ju hjälper att hålla undan i luftvägarna. Blir slem och annat kvar kan det medföra försämring.

Värme och vila

I vila och värme arbetar immunsystemet bättre och kan ta hand om hostan, så att vila och sova är bra som egenvård. Känn på fötterna då de ofta är kalla utan att det märks – sätt på sockor eller tofflor, gärna i ull. Räcker inte det ta hjälp av en värmeflaska eller liknande.

Mat och dryck

Att dricka är viktigt, annars kan slemmet bli mer segt och svårt att bli av med. Att dricka varmt upplevs ofta som hjälpsamt. Drick ordentligt, gärna frukt- och grönsaksjuicer. Tänk på att mjölkprodukter kan vara slembildande. Vill man inte äta hela måltider behöver man inte det, ät det du vill ha och orkar, gärna frukt och grönt och låt kroppen få fokusera på att arbeta med infektionen.

Höjd huvudända

Höjd huvudända i sängen kan också underlätta vid hosta – lägg något under sängbenen och/eller kudde, eller vikt filt under madrassen vid huvudet.

Vid besvär med hosta, snuva, täppthet eller lock för öronen kan du prova att göra en inhalation. Se instruktionsfilmen här på vår hemsida under Instruktionsfilmer i menyn..

  • Använd en värmetålig skål, ställ den på ett bord som du kan sitta bekvämt vid, häll i ca ½-1 liter hett vatten och tillsätt örter eller eterisk olja.
  • Ta en handduk över huvudet och skålen och andas in genom både mun och näsa. Sitt så länge du tycker det känns bra, ev. med pauser för att snyta dig.
  • Efteråt är det bra att inte gå ut direkt, vänta minst en timme.

I ångbadet vid hosta kan du använda något eller några av följande örter eller eterisk oljor – välj dosering efter hur starkt du vill ha det:

  • 3-5 droppar eterisk olja av gran Picea abies, somär slemlösande
  • 3-5 droppar eterisk olja av tall Pinus silvestris, har lindrande verkan på irriterade slemhinnor och är slemlösande
  • 2-3 droppar eterisk olja av bergtall Pinus mugo eller Pinus mugo var. Pumilio, harlindrande verkan på irriterade slemhinnor och är slemlösande
  • 2-3 tsk pepparmyntsblad Mentha x piperita L., är kylande och har därmed lindrande verkan på irriterade slemhinnor och är slemlösande
  • 3-5 droppar eterisk pepparmyntsolja Mentha x piperita L.
  • 3-5 droppar eterisk eukalyptusolja Eucalyptus globulus, minskar svullnad i luftvägarna, antiseptisk, är slemlösande
  • 3-5 droppar Oleum Basileum, en blandning av eteriska oljor: eukalyptusolja, pepparmyntsolja, kajeputolja, mentol, vintergrönaolja, enbärsolja, kryddnejlikeolja

Tillredning: I regel tas 1 tsk torkad ört, helst ekologiskt odlad, till en mugg vatten. Häll kokhett vatten över örterna och låt dra eller sjuda under lock. Nedanstående dosering gäller för ca 2 dl te. Örterna kan användas var för sig eller i valfri kombination.

Det bästa är att använda nybryggt te, speciellt vad gäller blomteer vars eteriska oljor är flyktiga och förändras efter en stund. Det märks tydligt när man jämför färg och arom i ett nybryggt te, med ett te som har stått några timmar.

  • Timjan, Thymus vulgaris, används vid hosta och minskad motståndskraft. Gör slemmet mer tunnflytande. OBS: endast 1 knivsudd per mugg, låt dra 3-5 minuter.
  • Backtimjan, Thymus serpyllum, används vid hosta, är slemlösande och kramplösande. Använd 1tsk, låt dra 3-5 minuter.
  • Ingefära, Zingiber officinal,e är mycket bra som förkylningste. Det stimulerar blodcirkulationen och är slemlösande och antiseptiskt. Skala en bit färsk ingefära och skär i skivor, häll på kokande vatten. Låt dra 3-5 minuter.
  • Anis, Pimpinella anisum, lindrar vid hosta. Använd 1 tsk, låt dra 3-5 minuter.

I en studie publicerad av American Medical Association 2007, där honung jämfördes med hostmedicin med dextrometorfan (som inte säljs i Sverige sedan 1999) och ingen behandling, gav föräldrar honung bäst betyg för symtomatisk lindring av deras barns nattliga hosta och sömnsvårigheter på grund av övre luftvägsinfektion. Slutsatsen var att honung kan vara en behandling att föredra för hosta och sömnsvårigheter i samband med övre luftvägsinfektion i barndomen.

Observera att honung inte skall ges till barn under ett år.

Honung har milt genomvärmande och lugnande verkan på känsliga områden vid irritationer. Genom binas samlande av nektar och blompollen får bikupan sin värme som också ger honungen sin speciella värmekvalitet. Även honungskakans sexkantiga struktur, där bina utvecklas och i vilken också honungen mognar, förmedlar en formkraft till honungen som ger antibakteriellt, inflammationshämmande och renande verkan.

Användningsområden: bronkit med smärtsam rethosta, halsont med sväljningssvårigheter och kraftig irritation

Används inte vid:intolerans mot honung. En honungsbehandling kan orsaka högt blodsocker hos diabetiker.

Material: honung av KRAV- eller annan god kvalitet, spatel/kniv, bomullstyg dubbelvikt, ca 2-3 cm större runt om än området som behandlas, lakansväv eller gasväv vikt i flera lager, omslagsduk/handduk, elastisk binda vid behov, värmeflaska, plastpåse

Instruktioner:

  1. Stryk ut honung tunt på bomullstyget eller gasväven och lämna kanterna fria runtom. Kompressen kan förvärmas med en värmeflaska till kroppstemperatur för behandling på ställen som är köldkänsliga.
  2. Honungskompressen läggs på området på bröstet och halsen, som ska behandlas och fästs med omslagsduken/handduken och ev elastisk linda. Den får ligga på en till flera timmar, tills honungen har sugits upp.
  3. När behandlingen avslutas kan huden vara klibbig och man kan då tvätta av med ljummet vatten och sedan torka.
  4. Skydda gärna huden mot kyla och drag några timmar efteråt.
  5. Vila gärna en stund efter behandlingen.

Lök, Allium cepa innehåller lösande svavelämnen och formkrafter i ett balanserat förhållande. En lökkompress kan därför hjälpa få liv i kroniska inflammationsprocesser som blivit tröga Den kan verka slemlösande men även verka hämmande på för starka inflammationsprocesser genom att minska svullnader och lindra smärtor.

Avändningsområden: vid bronkit med kraftig hosta och segt slem

Används inte: vid:hudirritation och vätskande eller inflammatorisk åkommor i hudområdet, intolerans mot lök och obehagskänsla mot löklukt.

Material: gul lök (rödlök är mindre verksam och vitlök har en annan effekt) skärbräda, vass kökskniv, stora kompresser, gasväv eller tunt tyg, häfta, bomullstyg eller handduk, värmeflaska och plastpåse att täcka den med.

Instruktioner:

  1. Lägg den hackade löken i ett ca 1 cm tjockt lager på en utbredd kompress eller ett tunt tyg av önskad storlek. Vik ihop och tejpa ihop väl så att inget kan falla ut.
  2. Lägg lökkompressen i en plastpåse och värm den en stund på varmvattenflaskan, alternativt på ett upp- och nedvänt lock på en kastrull med kokande vatten.
  3. Lägg kompressen på området som ska behandlas och täck med bomullstyg eller handduk. Kompressen kan ligga på 30 minuter till flera timmar, ev även under hela natten. Löken utvecklar en lukt som inte alla tycker om, vilket kan påverka den möjliga behandlingstiden.
  4. Diska skärbrädan och kniven väl. Efter behandlingen kastas lökkompressen bort. Skydda gärna huden några timmar efteråt mot kyla och drag.
  5. Vila 15-30 minuter efteråt och skydda gärna huden några timmar mot kyla och drag. Behandling med lök-kompress kan upprepas så länge den upplevs hjälpsam.

TIPS! Se instruktionsfilmen här på vår hemsida – där visas en lökkompress för örat. men lökkompressen görs likadant vid andra behandlingar.

Hos små barn kommer man långt med utvärtes behandling. Vid hosta kan en lökkompress vara en effektiv behandling.

Material: en gul lök, en bit lakansväv eller större bomulsnäsduk, elastiskt bomullstyg, t ex från en gammal pyjamas, som räcker omlott över bröstet samt en kastrull med lock eller tallrik

Instruktioner

  1. Finhacka löken och lägg den på tyget i en rektangulär form, som passar på barnets bröst. Vik in tyget runtom och lägg paketet på ett upp- och nervänt lock eller en tallrik på en kastrull med kokande vatten. Efter ca 10 min koktid har löken öppnat sig och börjat vätska. Löklukten ökar betydligt.
  2. Lägg barnet på det elastiska bomullstyget och lägg lökpaketet på bröstet, efter att ha testat värmen på insidan av underarmen. Små barn har en känslig hud som inte tål lika varmt som vuxna eller större barn.
  3. Dra det elastiska bomullstyget runt lökkompressen. Fäst med apotekets papperstejp. Sätt sedan på pyjamas eller en ylletröja om det är kallt i rummet.
  4. Lökkompressen kan sitta hela natten och håller sig varm om barnet stannar kvar i sängen.

För en bebis kan det till och med räcka med en liten påse med hackad lök till inandning, som hängs över sängens huvudända. Enligt en svensk studie har löken tre viktiga egenskaper: Den är slemlösande, har en viss antibiotisk verkan och påverkar läkningen av slemhinnan. Barnen sover ofta betydligt bättre och tål också lukten förvånansvärt bra.

För massage och insmörjning kan man själv göra en hudolja med timjan Thymus vulgaris genom att blanda en fet olja – t ex oliv, mandel, sesam – med en mindre mängd eterisk 100% timjanolja. Eterisk timjanolja är stark så det räcker med 5% i blandningen med den andra oljan. Exempel: 95 ml olivolja blandas med 5 ml eterisk timjanolja. Den kan sedan användas till massage och insmörjning.

Ett alternativ kan vara att använda färsk timjanört och värma i olja – se recept – men vilken procent timjan det blir framgår inte.

INGREDIENSER: 2 dl druvkärnolja eller rapsolja, 3 kvistar färsk timjan

Instruktioner

  1. Häll upp oljan i en kastrull och lägg i de färska kryddorna.
  2. Värm upp oljan tills den börjar bubbla med locket på.
  3. Låt svalna. Kan förvaras i rumstemperatur.

Bivax, Cera flava kan förmedla värme som bildats och samlats av processerna i naturen. Bina besöker ett stort antal blommor vid samlandet av nektar och pollen, och det är substanser som är närbesläktade med värmeelementet. De förvandlas inne i binas kropp och svettas så ut som ett doftande, plastiskt formbart vax.

Värmekvalitén hos bivax visar sig t ex i förbränningen av det. Bivax innehåller upp till 300 olika substanser: flavonoider, balsamer, eteriska oljor, spårämnen och andra naturliga ämnen. Som utvärtes behandling ger det en torr, mjuk och långvarig värme som har avslappnande, lugnande och lindrande verkan.

Färdiga bivaxkompresser finns att köpa, men är även enkla att tillverka själv. Bivaxkakor kan köpas hos biodlare alternativt kan man använda ett ljus av 100% bivax.

Användningsområden: vidbronkit med torrhet, smärta och kraftig hostretning och sårighetskänsla i bronker och luftstrupe. Verkar slemlösande. Som hjälp till att somna samt vid falsk krupp.

Används inte vid:hudirritation och vätskande eller inflammatorisk åkommor i hudområdet, akuta inflammationer, cirkulationsstörningar, hematom/blåmärken och vätskesvullnad/ödem samt när besvären ökar med värmebehandling.

Hur man gör en bivaxkompress själv:

  1. Smält bivax (bivaxljus eller ett stycke bivax) i vattenbad och häll det sedan på ett tunt bomullstyg i önskad storlek, eller doppa tygstycket i det smälta bivaxet.
  2. Se till att vaxskiktet blir så tunt och jämnt som möjligt.
  3. Man kan ha duken liggande på en het varmvattenflaska, med ett plastskikt emellan, för att hålla vaxet varmt och tunnflytande så att det fördelar sig bättre i tyget.

Material: En bivaxkompress, plastpåse, omslagsduk, handduk eller ett väl åtsittande varmt klädesplagg, t.ex. en ylleundertröja och värmeflaska.

  1. Värm uppbivaxkompressen i en plastpåse på en eller mellan två värmeflaskor. Den ska vara något varmare än kroppstemperaturen när den läggs på; värmeflaskans temperatur avgör hur lång tid uppvärmningen tar.
  2. Pröva gärna kompressens temperatur på underarmen innan den läggs på. Vaxet blir smidigt och mjukt genom uppvärmningen och kan anpassa sig till kroppens form.
  3. Lägg bivaxkompressen på bröstet eller ryggen och fäst med omslagsduken eller ylleplagget. Kompressen kan fästa lite på huden, det ökar verkan.
  4. Bivaxkompressen kan ligga kvar flera timmar eller under hela natten, så länge kompressen upplevs som angenämt varm.
  5. Avlägsna bivaxkompressen och förvara den i plastpåsen. Bivaxkompressen kan användas flera gånger tills den börjar smula sönder eller har förlorat doften.
  6. Eftervila gärna ca 15 minuter och skydda gärna huden mot drag och kyla några timmar efteråt.

Behandling med bivax-kompress kan upprepas så länge den upplevs hjälpsam.

Not: Bivaxkompresser kan köpas på nätet.

En kompress med varm kvarg på bröstet kan minska slemmet vid hosta. Det är en utmärkt behandling för barn och särskilt bra i den akuta fasen av en luftvägsinfektion med feber. Kan också användas för spädbarn. OBS! Kompressen ska inte göras vid mjölkallergi. Instruktionsvideo finns på vår hemsida.

Material: kvarg, dubbelvikt tunt storleksanpassat bomullstyg, gasväv, en kroppsvarm varmvattenflaska, handduk, tvättlapp för avtvättning.

  1. Klipp vid behov tygbiten så att den passar bröstområdet storlek när den är dubbelvikt. Ett lager gasväv eller gaskompresser kan läggas på tyget, för att underlätta att avlägsna kvargen efteråt.
  2. Ta fram kvargen ur kylen. Stryk ett ca ½ cm tjockt lager av kvargen på tyget över en yta som är anpassat till bröstområdet.
  3. Värm kvargkompressen några minuter genom att lägga den på ett varmt grytlock eller en varmvattenflaska (täck varmvattenflaskan med en plastpåse som skydd). Kompressen ska inte bli mer än kroppsvarm.
  4. Lägg kvargkompressen på bröstet och täck med en handduk .
  5. Sitt eller ligg med omslaget minst 45 minuter eller längre, om det känns behagligt. Det kan ligga kvar i flera timmar.
  6. När omslaget tas bort kan du tvätta av huden med kroppsvarmt vatten och torka av. Skydda gärna bröstet för kyla och drag några timmar efteråt.
  7. Vila gärna 15-30 minuter efter ett omslag som varit på under en kortare tid.
  8. Kvargen och eventuell gasväv dras bort från tyget och kastas. Skölj tyget först med kallt och sedan varmt vatten och vrid ur. Häng tyget luftigt på tork inför nästa användning.

Kvargkompressen kan upprepas så länge den upplevs hjälpsam.