Kamomill (Matricaria recutita, synonym Matricaria chamomilla) tillhör växtfamiljen Asteraceae korgblommiga växter.

Tidigare var kamomill ett vanligt åkerogräs, men är numera sällsynt. Kamomill trivs bäst på torra soliga ställen. Den kan hittas på platser som ligger i träda eller just har grävts om t.ex. vid vägbyggen, sädesfält, vallar och grustag. I dagens jordbruk med användande av mineralgödsel trivs inte kamomillen.

Växten blir 20-30 cm hög och bildar snabbt en smäcker planta. Blomkorgarna är prästkragelika men mindre och sitter på ganska långa tunna stänglar. De har gult huvud som hos äkta kamomill är konformad och en krans av vita strålblommor, som blir mer eller mindre nedåtböjda. Kamomill blommar från juni till oktober med sin typiska doft, framförallt varma sommardagar. Bladen är finflikiga och liknar dill.Kamomillen rotar sig endast obetydligt i jorden.

Bladen och blommorna är genomdragna av eterisk olja. Den är blåfärgad – lite överraskande och som man kan uppleva när man pressar den gula blomkorgen mellan fingrarna. Växten blir nertill så småningom hårdare och torrare, även roten, vilket sker genom en högre halt av mineraler, som gör att mineralhalten i askan utgör mellan 8-13% av växtens vikt då. Redan under blomningstiden börjar de nedre bladen vissna och bli gula och falla av. Senare på hösten har hela växten torkat och dött.

Ursprungligen hör kamomillen hemma i södra och östra Europa men är numera spridd i nästan hela Europa, såväl som i västra Asien, Kanada och USA.

Gatkamomill och baldersbrå är släkt med kamomillen. För att vara riktigt säker på att det är äkta kamomill så titta närmare blomman.Blomkorgen är till en början platt men blir senare kägellikt upphöjd och ihåligt. Delar man blomman ser man att blomman och övre delen av stjälken är ihåliga. Smular man sönder blomman känner man kamomillens typiska äppelliknande doft. Av det har kamomillen fått sitt namn: ”chamomilla” vilket kommer från grekiskan khamaimêlon, = jordäpple

Redan i det antika Grekland och Rom odlades kamomill och användes för medicinskt bruk av läkare.

Kamomill är en av de mest kända och använda läkeväxterna, den har använts folkmedicinskt under hundratals år. Släktnamnet Matricaria (av matrix = livmoder, Matricaria = moderört) har den fått just genom den tidigare användningen som smärtstillande medel vid förlossningar.

Kamomill fanns med i farmakopén, Flores Chamomillæ nostratis, där den tillskrevs ha värmande och antispastiska egenskaper och användes vid exempelvis kolik och kramper i magen, men i för stor dos sägs den kunna orsaka ”äckel, kräkning, diarrhé, hjertklappning m.m.”.

Under andra världskriget var kamomill en utav de läkeväxter som Medicinalstyrelsen i Sverige uppmuntrade allmänheten att samla in till apoteken.

Man har identifierat många olika substanser från kamomill men man anser att det är den eteriska oljan och flavonoiderna som ger de effekter som kamomillen används för som läkeväxt.

Växtdelar som används: Blommorna.

Skörd: Blommorna skördas vid torr, solig väderlek, helst före kl 12, då solskenet och värmen ökar halten av eterisk olja.

Innehållsämnen: Eterisk olja (upp till 3 %) med L-bisabolol (upp till 50 %), tarnesen och matricin, som omvandlas till det blåfärgade chamazulen. Flavonoiderna som kamomillen innehåller är bl a glykosider av quercetin, apigenin och patulitri. Kamomill innehåller även kumarinerna umbelliferon och herniarin. Flavonoiderna utgör den vattenlösliga, icke flyktiga delen av kamomillens aktiva ämnen medan den eteriska oljan i huvudsak består av ämnen som är svårlösliga i vatten men lättlösliga i alkohol och andra organiska lösningsmedel. Eteroljan har även förmåga att följa med vattenångan från en varm vattenlösning, t.ex. te. Kamomillolja kan göras genom att destillera eteroljan från växten (förånga den) och sedan blanda den med t.ex. olivolja. Den är mycket intensiv, därför räcker det med 5-10% eterolja i 90-95% olivolja. Tinktur görs genom utdrag med alkohol. Kamomill och dess innehållsämnen har varit föremål för många olika vetenskapliga studier.

Kännetecken: Kamomillen har tre bra kännetecken. 1. hela växten doftar starkt; 2. de vita strålblommorna är nedböjda i senare delen av blomningen; 3. blomkorgen är konisk-kägelformig och ihålig.

Viktigt att veta: var försiktig med kamomill vid känd allergi mot korgblommiga växter

Användningsområden: Kamomill kan användas både utvärtes som olja, ångbad och te till kompresser och invärtes som te eller utspätt alkoholutdrag.

Egenskaper: Utdrag av kamomillblomman, som te eller essens, används som inflammationshämmande, desinficerande, kramplösande och smärtstillande, lugnande och svettdrivande.

Exempel på användningsområden: Kamomillte rekommenderas vid smärtor med kramper som vid magont och kolik. Här finns särskilt lång erfarenhet och vid magont kan teet även ges till barn i mindre mängder. Menstruationssmärtor kan lindras, liksom smärtsamma kramper vid urinvägsinfektion, magsjuka och halsont. Det kan drickas vid diarré, p.g.a. magsjuka, och inte minst vid IBS-syndrom, men även andra kroniska tarmsjukdomar som ulcerös colit. Kan användas som lugnande örtte vid svårigheter, svårt att somna (kan kombineras med andra örter med lugnande verkan), särskilt när magen är orolig.

Instruktioner:

Ta 1 tesked torkade kamomillblommor till en kopp vatten. Häll kokhett vatten över kamomillblommorna och låt dra 2-4 minuter under lock. Det bästa är att använda nybryggt te, eftersom de eteriska oljorna är flyktiga och teet förändras efter en stund. Det märks tydligt när man jämför färg och arom i ett nybryggt te med ett te som har stått några timmar.

Exempel på användningsområden: Tinktur kan användas både invärtes och utvärtes. Utvärtes använder man oftast tinkturen vid omslag och till kompresser för t.ex. sår, även brännskada grad 1 och 2 (som alternativ till ringblomma). Den verkar desinficerande och smärtstillande.  Invärtes tas tinktur (t.ex. 10%) i lite vatten, t.ex. 5-10 droppar i 1 tsk vatten, 3 ggr per dag vid mer långvariga besvär med t.ex. magen som alternativ till te.

Instruktioner utvärtes användning:

  1. Blanda 20 droppar tinktur med 1 dl kokt avsvalnat vatten.
  2. Tvätta såret/huden med en kompress doppad i den lösningen.
  3. För att sedan göra ett omslag: doppa en ny kompress i lösningen och vrid ur och lägg på huden.
  4. Lägg gärna en yllelapp ovanpå för att hålla förbandet fuktigt men luftigt (använd t.ex. en bit ylleplagg som krympt i tvätten) och fäst omslaget med ex vis en elastisk binda.
  5. Om förbandet fastnar när det ska bytas/tas bort: blöt det igen med lösningen.
  6. Upprepa omslaget det närmaste dygnet eller dygnen.

Recept för att göra tinktur med kamomill själv:

Du kan göra tinktur med hjälp av fyrtioprocentigt okryddat brännvin.

  1. Ta 1 del torkad kamomill på 10 delar alkohol.
  2. Rör om försiktigt och sätt på locket. Låt stå 14 dagar i rumstemperatur.
  3. Skaka varsamt varje dag. Sila sedan genom ett nylonfilter, pressa ut alkoholen ur örten.
    Häll upp på en brun flaska.
  4. En bottensats kan synas efter några dagar, då kan du sila tinkturen en gång till om du vill. Sprittinktur är mycket hållbar.

Receptet är hämtat ur boken Gröna apoteket av Marie-Louise Eklöf (se www.inspira.cc för mer information).

Exempel på användningsområden: Vid bronkit, snuva och bihålebesvär.

Instruktioner:

  1. Ta en värmetålig skål, ställ den på ett bord som du kan sitta bekvämt vid, ha en handduk om halsen, lägg 1 msk kamomillblommor i skålen. häll sedan på ca 1 liter hett vatten.
  2. Så drar du direkt handduken över huvudet och skålen, anpassar höjden till skålen, så det känns behagligt och andas in genom både mun och näsa. Sitt så länge du tycker det känns bra, ev. med pauser för att snyta dig.
  3. Efteråt är det bra att inte gå ut direkt, vänta minst en timme.

Under fliken ”Instruktionsfilmer” finns en instruktionsfilm som visar hur inhalationen görs.

Exempel på användningsområden: Vid hudutslag och akne.

Instruktioner:

  1. Ta en värmetålig skål, ställ den på ett bord som du kan sitta bekvämt vid, ha en handduk om halsen, lägg 1 msk kamomillblommor i skålen. häll sedan på ca 1 liter hett vatten.
  2. Så drar du direkt handduken över huvudet och skålen, anpassar höjden till skålen, så det känns behagligt och andas in genom både mun och näsa. Sitt så länge du tycker det känns bra, ev. med pauser för att snyta dig.
  3. Efteråt är det bra att inte gå ut direkt, vänta minst en timme.

Exempel på användningsområden: Vid hemorrojder, urinvägsinfektion och menstruationssmärtor.

Instruktioner:

  1. Fyll ett badkar/balja med kroppsvarmt vatten till helbad eller sittbad och tillsätt 1-2 liter avsilat kamomillte.
  2. Sätt dig i badet så du sitter bekvämt. För att förhindra avkylning vid sittbad kan du behålla kläderna på överkroppen på – använder du en balja kan du också ha kvar sockor på fötterna.
  3. Sitt i badet 10-15 min, eller så länge det känns behagligt, du kan ha en kanna/termos med hett vatten och fylla på i badet om det känns kyligt. När du stiger ur badet se till att inte bli avkyld.

Exempel på användningsområden: På huden där det behövs vid solbränna och vid inflammationer såsom hårsäcksinflammation (furunkel). Vid ögoninflammation kan det ge lindring att tvätta av varsamt ögonlocken med silat, avsvalnat kamomillte och man kan också lägga på kompresser, som doppats i kamomillte och vridits ur, på de slutna ögonen en stund efteråt.

Instruktioner:

  1. Gör ett te genom att hälla ½ liter kokande vatten på 2 tsk kamomillblommor (eller tepåsar) Låt det dra 2-4 minuter. Sila av och låt teet kallna.
  2. Doppa en kompress eller en bit bomullstyg i teet. Vrid ur lätt och badda det berörda hudområdet med kamomillteet.
  3. Du kan också lägg kompressen/tyget dubbelvikt över ett solbränt område. Låt omslaget vara rätt vått och svalt, fäst vid behov med en elastisk binda. Låt det ligga på så länge det känns behagligt och upprepa vid behov.
  4. Du kan också hälla lösningen i en ren sprayflaska och spraya på huden. Låt det självtorka och upprepa vid behov.

Exempel på användningsområden:

På nedre delen av buken: Vid menstruationssmärta och andra smärtor med kramper.

På buken: Vid diarré, kronisk diarré, magont och magkatarr eller katarr i tjocktarmen.

Vid nytillkommen akut buksmärta (magsjuka eller annan inflammation i magen) behöver man först ta reda på vad det är, det kan behöva bedömas av sjukvården, för varma omslag är inte alltid rätt att använda då.

Instruktioner:

  1. Teet ska vara något starkare än te som dricks, 1 msk torkad kamomill till ½ kokhett vatten, som får dra ca 2-4 minuter under lock. Du kan spara teet i en termos om det inte används direkt.

Under fliken ”Instruktionsfilmer” finns en instruktionsfilm som visar hur omslag med örtte görs.

Exempel på användningsområden:

På nedre delen av buken: Vid menstruationssmärta och andra smärtor med kramper.

På buken: Vid diarré, kronisk diarré och magont. Kan även användas vid inflammatoriska tillstånd, men då utan värme.

Instruktioner:

  1. Ta fram kamomillolja, en bit bomullstyg, t.ex. gammalt lakan, som viks dubbelt, en yllelapp, en lång sjal eller klädesplagg att fästa med, ev en varmvattenflaska med varmt vatten eller en varm vetekudde (om du vill göra ett varmt omslag).
  2. Håll tyget mot oljeflaskan och vänd den upprepade gånger runt om på tyget så att oljan fördelas på hela tyget, men inte mer än att tyget kan suga upp oljan väl.
  3. Lägg oljekompressen i en plastpåse och ska den värmas gör det med hjälp av en varmvattenflaska/vetekudde.
  4. Ta ut oljekompressen ur plastpåsen och lägger den direkt på huden. Lägg en yllelapp ovanpå, som är lite större än kompressen. Fäst det hela med en sjal som du sveper runt livet eller med ett passande klädesplagg.
  5. Om du tycker att värme känns behagligt kan du lägga på en varmvattenflaska eller varm vetekudde (i annat fall hoppar du över detta).
  6. Ligg med omslaget på så länge du önskar och det känns behagligt.
  7. Upprepa omslaget vid behov. Använd samma kompress, lite ny olja förs på varje gång du använder kompressen. Du kan återanvända samma kompress så länge den känns fräsch, förvara den då i plastpåse när den inte används.

Under fliken ”Instruktionsfilmer” finns en instruktionsfilm som visar hur oljekompress görs.

Recept för att göra kamomillolja själv:

  1. Plocka färska kamomillblommor när de är som vackrast och låt de torka utspridda på en duk (inte i solen).
  2. Fyll en glasburk med bred öppning med blommorna och täck dem med kallpressad olivolja, eller annan kallpressad olja ända upp till locket. Detta för att undvika att mögel bildas.
  3. Ställ burken i fönstret. Solljuset gör att oljan blir varm och de aktiva ämnena lättare frigörs. Men för mycket sol ökar risken att oljan härsknar. För att undvika detta kan man ha burken framme i morgonljuset och sedan ställa den dunkelt. Det ger bra resultat och oljan behåller hög kvalitet.
  4. Efter 3 veckor silar du oljan i ett finmaskigt filter (flergångsfilter av nylon är bra).
  5. Den färdiga oljan bör förvaras i mörka burkar/flaskor. Har du inte det kan du sätta brunt papper runt.
  6. Tänk på att hållbarheten av oljan beror på olika faktorer, till exmpel hur gammal oljan är som du använt eller hur ofta du öppnar burken, syre bidrar till att oljan härsknar fortare. Sedan beror det på förvaringssättet, ju svalare placering desto längre hållbarhet. För att undvika syrets inverkan kan du förvara oljan i en flaska med pump.

Receptet är hämtat ur boken Gröna apoteket av Marie-Louise Eklöf (se www.inspira.cc för mer information).

Exempel på användningsområden: Insmörjning medurs av magen i samband förstoppning, magkatarr eller magont. Insmörjning av nedre delen av buken vid menstruationssmärta.

Instruktioner för massage av magen:

  1. Värm dina händer. Ta sedan lite kamomillolja och värm upp den i handen.
  2. Ta kontakt försiktigt med båda händerna i navelhöjd med fingrarna i riktning uppåt, mot huvudet – om du gör på någon annan – gör du insmörjningen på dig själv så är fingrarna riktade nedåt.
  3. Händerna är avslappnade och anpassar sig till hur magen är formad och rör sig samtidigt med lätt beröring i en krets runt naveln medurs. Vänster handen gör en hel krets och släpper inte kontakten med magen, högra handen gör en halvkrets och löser sen kontakten och börjar om upptill på vänstersidan (tvärtom vad gäller händerna om du gör det på dig själv). Gör beröringen med strömmande rörelser.
  4. Massera lätt i ca 1-2 minuter (med lite pauser) och täck sedan magen.
  5. Vila i minst 10 minuter, eventuellt med en varmvattenflaska eller varm vetekudde på magen.

Exempel på användningsområden: Efter en öroninflammation, om vätskan bakom trumhinnan blir kvar – med eller utan besvär – och om man märker att barnet hör sämre, kan man behandla med en torr kamomillkompress på örat. Kompressen kan användas vid pågående öroninflammation och även om trumhinnan spruckit.

Instruktioner:

  1. Lägg torkade kamomillblommor i ett tunt bomullstyg eller en kompress och vik ihop det till en liten kudde.
  2. Värm sedan upp kudden utan att väta med vatten och lägg den torr på örat. Värm t.ex. på en värmeflaska eller ett hett grytlock).
  3. Sätt på en mössa som håller kamomillkudden på plats.
  4. Samma kamomillkompress kan användas några gånger om det behövs, värm den varje gång och låt den ligga på så länge det känns behagligt. Barn kan med fördel få somna med kompressen på.

Råden på HJÄLPSAMT gäller för vuxna om inget annat anges. Råden ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal. Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, p.g.a. medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. I enstaka fall kan allergier förekomma mot växter eller ämnen som tas upp i råden, så det är viktigt du bara använder de råd som passar för just dig. För att läsa mer se sidan Om råden.