Akut vid stick och bett av större insekter som geting, bi eller broms: Dela en lök (gul eller röd) och lägg den färska snittytan på området där insekten stuckit/bitit, direkt efter att du fick sticket/bettet. Låt vara kvar tills smärtan avtagit. Det verkar avsvällande och renande. Har du ej tillgång till lök kan du använda en skiva färsk citron istället. Kyla på området minskar risken för svullnad.
Någon droppe eterisk olja av t.ex. pepparmynta eller Tea Tree på området kan verka lugnande och klådstillande.
För insektsstick som inte kan behandlas direkt enligt ovan, eller har hunnit svullna: gör ett omslag med en kutan lösning med en blandning av arnika (slåttergubbe, Arnica montana) och etternässla (Urtica urens) (säljs som Combudoron):
- Ta 40 droppar (2 tsk) kutan lösning till 1 dl kallt vatten.
- Doppa en kompress eller en bit bomullstyg i lösningen. Vrid ur lätt och lägg kompressen/tyget dubbelvikt över insektssticket.
- Låt omslaget vara rätt vått och fäst vid behov med en elastisk binda.
- Omslaget kan upprepas flera gånger vid behov.
Dessa råd kan användas även för barn. Vid allergisk reaktion av insektssticket kontakta vården!
Ibland råkar man ut för akuta skador (utan sårskada) såsom vrickningar, stukningar, bulor, klämskador, muskelbristningar och blåmärken.
Arnika (slåttergubbe, Arnica montana) i form av kutan lösning (essens)och salva är mycket bra att ha i reseapoteket för dessa typer av skador. Annat som är bra att ha i reseapoteket för skador är: kompress/bomullstyg, ylletyg, elastisk binda.
Vid en skada så gör ett omslag, gärna så snabbt som möjligt efter olyckan.
- Ta 1 tsk kutan lösning till 1 dl vatten.
- Doppa en kompress eller en bit bomullstyg i lösningen, vrida ur. Lägg kompressen/tyget dubbelt över skadan.
- Lägg på en yllelapp som täcker det våta och fäst med en elastisk binda omkring.
- Byt omslaget när det torkat.
- Efter den akuta fasen kan du gå över till att smörja in det skadade området med salva med arnika.
Dessa råd kan användas även för barn.
När huden skadas av överexponering i solen är det bra att behandla det så fort som möjligt. De ultravioletta strålarna skadar vävnaden i läderhuden. Drick gärna extra för att kompensera för vätskeförlusten som stark sol kan ge.
Vid solbränna: En dusch med svalt vatten kan hjälpa om huden inte hunnit bli för röd.
Sedan kan du: Smörja in hela hudområdet med gel med en blandning av arnika (slåttergubbe, Arnica montana) och etternässla (Urtica urens) (säljs som Combudoron gel).
Om du på ett mindre område fått en kraftig solbränna (t.ex. ansiktet, näsan, axlarna) så kan du: Göra ett omslag med en kutan lösning med en blandning av arnika (slåttergubbe, Arnica montana) och etternässla (Urtica urens) (säljs som Combudoron):
- Ta 40 droppar (2 tsk) kutan lösning till 1 dl kallt vatten, dubbla satsen vid ett större solbränt område.
- Doppa en kompress eller en bit bomullstyg i lösningen. Vrid ur lätt och lägg kompressen/tyget dubbelvikt över det solbrända området.
- Låt omslaget vara rätt vått och fäst vid behov med en elastisk binda.
- Låt det ligga på så länge det känns behagligt och upprepa vid behov.
- Du kan också hälla lösningen i en ren sprayflaska och spraya på huden. Låt det självtorka och upprepa vid behov.
Gel med Aloe vera (eller färsk) kan också användas istället.
Om du ej har tillgång till ovanstående så kan du badda det solbrända hudområdet med kamomillte. Gör ett te genom att hälla ½ l kokande vatten på 2 tsk kamomillblommor (eller tepåsar). Låt det dra 2-4 minuter. Låt det kallna och används sedan på samma sätt som ovan.
Som efterhandling av solbrännan kan du använda: Gel eller salva gjort på en kombination av arnika och etternässla (Combudoron).
Dessa råd kan användas även för barn.
Här är några tips på vad som är bra att ha i reseapoteket (om det ej kan ordnas på plats) vid eventuella sår.
Reseapotek till sår:
- sårtvätt (mild tvål eller sårtvätt från apotek)
- kutan lösning med ringblomma (Calendula), för sårtvätt eller behandling av hudinflammationer och infekterade sår
- blandade plåster
- elastisk binda
- kirurgtejp
- suturplåster, för att hålla ihop glipande sårkanter.
- kompresser och/eller rent bomullstyg (t ex gammal lakansväv) som man kan riva i lagom storlek.
- pincett, sax
Användning av ringblomma för att tvätta smutsiga sår och som omslag på infekterade eller inflammerade sår:
- Blanda 1-2 tsk kutan lösning med ringblomma med 2,5 dl kokt avsvalnat vatten (eller ca 20-40 droppar till 1 dl vatten).
- Tvätta såret med en kompress doppad i den utspädda ringblomslösningen.
- För att göra ett omslag så doppa sedan en ny kompress i ringblomslösningen och vrid ur.
- Lägg t.ex. en yllelapp ovanpå (vilket håller förbandet fuktigt men luftigt, använd t.ex. en bit ylleplagg som krympt i tvätten) och fäst omslaget.
- Om förbandet fastnat när det ska tas bort så blöt det igen med ringblomslösning.
- Upprepa omslaget det närmaste dygnet eller dygnen, därefter kan salva med ringblomma smörjas runt såret istället.
Dessa råd kan användas även för barn.
Apoteken har många receptfria förslag till olika åkommor. Här kommer några tips på naturliga egenvårdsmedel.
Vid huvudvärk: Arnika essens (kutan lösning) kan användas för att göra omslag som läggs på pannan. Även fotbad med färsk uppskuren citron kan hjälpa.
För cirkulationen: Cardiodoron mite (orala droppar), kan vara hjälp när man fått för mycket sol, men även vid långa resor och jet-lag, vid oro, svårt att somna m.m.
För magen: Beska droppar, t.ex. Amara droppar, kan användas vid illamående och t.ex. hjälpa under kostomställning. Det hjälper till att lugna magen vid kramper eller illamående.
Vid diarré: Kolsuspension (medicinskt kol)från apoteket eller björkkolskapslar, t.ex. Birkenkohle (som även hjälper mot magont). Tänk på att dricka mycket vid diarréer.
Vid illamående: Vid akut illamående kan du pröva att suga på en citronskiva eller inta ingefära i någon form (färsk, tabletter eller som godis). Färdiga blandningar mot illamående är Balsamischer Melissengeist eller Amara droppar.
Vid åksjuka: Förutom apotekets medel mot åksjukan kan du testaatt inta ingefära i någon form (färsk, tabletter eller som godis). Det finns många åtgärder du kan ta för att förebygga eller mildra åksjuka, se tips på Vårdguiden 1177.se.
Råden på HJÄLPSAMT gäller för vuxna om inget annat anges. Råden ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal. Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, p.g.a. medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. I enstaka fall kan allergier förekomma mot växter eller ämnen som tas upp i råden, så det är viktigt du bara använder de råd som passar för just dig. För att läsa mer se sidan Om råden.