Viktigt att tänka på vid skärsår är att stoppa blödning och om det behövs motverka smärtan. Tänk även på att skärsår kan behöva sys. Tvätta rent såret för att minska risken för infektion. Råd för vad du bör tänka på finns på Vårdguiden 1177.
Viktigt att tänka på vid skrubbsår är att rengöra ordenligt och om det behövs motverka smärtan. Råd för vad du bör tänka på finns på Vårdguiden 1177.
När såret börjar få en skorpa och ser rent ut så kan det läka färdigt av sig själv. Det är hjälpsamt att smörja huden runt om såret med ringblomssalva.
Viktigt att tänka på vid sticksår är att rengöra ordenligt. Råd för vad du bör tänka på finns på Vårdguiden 1177.
Vid sticksår men även andra typer av sårskador där man fått in jord eller annan smuts, skurit sig på smutsigt redskap eller blivit biten bör stelkrampsskyddet ses över.
Om du fått en sticka så kan ett förband med ringblomssalva över stickan få den att krypa ut.
Tecken på att såret blivit infekterat märker du genom att det efter något dygn börjar göra mer ont och huden runt såret svullnar och blir röd.
Pröva att göra rent såret oftare, ett par-tre gånger om dagen. Tvätta med vatten och mild tvål. Det kan också vara hjälpsamt att tvätta såret med kutan lösning med ringblomma. Du kan även pröva att göra ett omslag med kutan lösning med ringblomma.
Kontakta alltid vården om det börjar komma var från såret, om rodnaden blir kraftigare eller sprider sig, eller om du får feber. För allmänna råd se Vårdguiden 1177.
Här presenterar vi några råd för hur salva och kutan lösning med ringblomma (Calendula officinalis) kan användas vid rengöring och behandling av sår.
För att rengöra sår räcker oftast tvål och vatten, generella tips på vad du bör tänka på när du gör rent ett sår hittar du på Vårdguiden 1177. Du kan även använda kutan lösning med ringblomma för att tvätta smutsiga sår, och du kan även använda det som omslag på infekterade eller inflammerade sår.
- Blanda 1-2 tsk kutan lösning med ringblomma med 2,5 dl kokt avsvalnat vatten (eller 20 droppar till 1 dl vatten).
- Tvätta såret med en kompress doppad i den utspädda ringblomslösningen.
- För att göra ett omslag så doppa sedan en ny kompress i ringblomslösningen och vrid ur.
- Lägg t.ex. en yllelapp ovanpå (vilket håller förbandet fuktigt men luftigt, använd t.ex. en bit ylleplagg som krympt i tvätten) och fäst omslaget.
- Om förbandet fastnar när det ska tas bort så blöt det igen med ringblomslösning.
- Upprepa omslaget det närmaste dygnet eller dygnen, därefter kan salva med ringblomma smörjas runt såret istället.
Att göra ett ringblomsavkok:
Om du inte har tillgång till kutan lösning så kan du göra ett ringblomsavkok. Koka upp 2,5 dl vatten, dra av kastrullen från värmen och tillsätt 2 tsk torkad ringblomma. Låt dra 2-3 minuter, sila av och låt svalna.
Viktigt att tänka på vid brännskador är att skydda för smuts och om det behövs motverka smärtan.
En ytlig brännskada läker oftast av sig själv, men blir du svårt bränd behöver du få vård. Hur allvarlig skadan är beror bland annat på hur stor del av huden som har skadats, hur djup brännskadan är och var den sitter. Kontakta alltid vården om brännskadan är större än den skadades egen hand. Kontakta även vården om ett litet barn fått en brännskada eller om du har en brännskada som inte har läkt inom två veckor.
Råd för vad du bör tänka på och när du bör kontakta vården finns på Vårdguiden 1177.
Vid akut brännskada brukar det vara hjälpsamt att spola svalt vatten på området under en längre stund – det kyler ner området och motverkar svullnad och smärta.
En kombination av arnika (slåttergubbe, Arnica montana) och etternässla (Urtica urens) – kan användas för att behandla lindriga brännskador.
Här ger vi några råd för hur du själv kan behandla ytliga mindre brännskador:
- Första åtgärden är alltid att spola med svalt vatten. Därefter kan du badda eller lägga på ett omslag med kutan lösning (eller gel) med en blandning av arnika (slåttergubbe, Arnica montana) och etternässla (Urtica urens) (säljs under namnet Combudoron). Arnikan minskar svullnaden och etternässlan svedan.
- Blanda 2 tsk kutan lösning med 1 dl kokt avsvalnat vatten (eller 100 droppar till ½ dl vatten). Doppa en kompress eller en bit bomullstyg i lösningen och lägg på skadan och fäst med linda eller tubnät (finns på apotek) som är lätt att trä på och av när du ska blöta kompressen igen. Upprepa ofta i början! Ett annat tips är att hälla den färdigblandade lösningen i en ren sprayflaska och spraya direkt på brännskadan.
- Är skinnet borta behövs ett sterilt omslag. Om du inte har rent förbandsmateriel kan du ta t.ex. en lagom stor bit bomullstyg som du ”steriliserar” med ett hett strykjärn.
- Vid blåsbildning på brännskadan kan det vara hjälpsamt att göra ett omslag med kutan lösning med ringblomma, som behandlar lindriga inflammationer i huden och underlättar läkningen. Du kan även smörja huden runt skadan med ringblomssalva.
- Salva med en blandning av arnika och etternässla är bra vid efterbehandling av brännskador. Du kan även använda ringblomssalva och smörja hela hudområdet.
- Ta loss kronbladen på färska ringblommor.
- Sprid ut kronbladen på en bit hushållspapper, där de får torka till sig 1-2 dagar. De ska inte bli helt torkade men tillräckligt torra för att undvika mögel i ringblomsoljan.
- Fyll en torr ren glasburk med kronbladen men packa inte bladen.
- Fyll på med olja så att bladen täcks. Du kan använda t.ex. olivolja eller hälften mandelolja och hälften olivolja (använd gärna ekologiskt odlad).
- Sätt på locket på burken.
- Ställ burken där det är ljust men inte gassande sol i ca 3 veckor, vänd burken dagligen.
- Efter 3 veckor är det bara att sila bort blommorna och hälla upp oljan i en flaska, den är nu färdig att använda.
Av ringblomsoljan kan du sedan göra egen ringblomssalva som du kan använda för att underlätta läkningen av mindre sår och lindriga hudinflammationer.
- Ta 1 dl ringblomsolja och 20 g bivax. Häll oljan i en värmetålig bunke tillsammans med bivaxet.
- Låt bivaxet smälta samman med oljan i vattenbad (ställ bunken i en kastrull med hett vatten).
- Låt blandningen svalna under omrörning (viktigt att röra om, annars blir salvan grynig).
- När salvan fått en mer trögflytande konsistens kan du hälla upp den på rena burkar.
Du kan använda ringblomsolja som du gjort själv eller köpa en olja med ringblomma.
Ringblomssalvan kan du använda för att underlätta läkningen av mindre sår och lindriga hudinflammationer.
Råden på HJÄLPSAMT gäller för vuxna om inget annat anges. Råden ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal. Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, p.g.a. medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. I enstaka fall kan allergier förekomma mot växter eller ämnen som tas upp i råden, så det är viktigt du bara använder de råd som passar för just dig. För att läsa mer se sidan Om råden.